Do góry

Desery Przepis na:

Mini cronuty w polewie marchewkowej - wersja dla leniwych

Mini cronuty w polewie marchewkowej - wersja dla leniwych

Autor: FoodSafari

Przepisów i artykułów: 233 Ocena: 1172

Dodano: 13.01.2018

Odsłon: 76

Cronuty to smażone w głębokim tłuszczu pączki z dziurką zrobione z ciasta francusko drożdżowego, czyli takiego, z którego piecze się croisanty. Ja poszłam na skróty i upiekłam kółka z ciasta francuskiego w elektrycznej maszynce do donutów i oblałam polewą na bazie białej czekolady z dodatkiem świeżo wyciskanego soku z marchewki - wyszły przepyszne.

Składniki

  • opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • Polewa:
  • 100 g białej czekolady
  • 2 łyżki słodkiej śmietanki 42%
  • 3-4 łyżki świeżo wyciśniętego soku z marchewki
  • Posypka: pistacje motylki cukrowe lub inna ulubiona posypka
> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Polewa:
    Do rondelka wlewamy śmietankę, kruszymy czekoladę mieszamy, aż składniki się połączą. Do polewy stopniowo wlewamy sok z marchewki. Zestawiamy z ognia do przestudzenia.

    Wykonanie cronutów:
    Z ciasta francuskiego wycinamy kółka. Układamy je na rozgrzanej płycie i pieczemy 2-3 minuty.

    Jeśli nie mamy takiej maszynki możemy upiec cronuty w piecyku, ale dodatkowo musimy wyciąć w środku każdego kółka małą dziurkę. W piecyku pieczemy około 8 minut w 200 stopniach C.

    Każdego cronuta zamaczamy w polewie i posypujemy posiekanymi pistacjami oraz ozdabiamy cukrowymi motylkami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń