Do góry

Przekąski Przepis na:

Mini hamburgery

Mini hamburgery

Autor:

Przepisów i artykułów: 300 Ocena: 2890

Dodano:

Odsłon: 601

Mini hamburgery to ciekawa przystawka, którą możecie dostosować do swoich upodobań lub przygotować kilka wersji smakowych. Gwarantuję, że każdy z gości zachwyci się malutkimi, domowymi bułeczkami i się skusi. ;)

Składniki

  • Domowe bułeczki:
  • 1 i 1/2 szklanki mąki (około 270 g)
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka (125 ml)
  • 10 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • małe jajko
  • 1 łyżka masła
  • Sól
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka
  • sezam biały i czarny
  • Mięso:
  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • 2 łyżki ostrej musztardy
  • czosnek granulowany
  • Pieprz
  • 1-2 łyżki oleju
  • Dodatki:
  • 6-7 plasterków żółtego sera
  • kilka małych pomidorków
  • młode liście szpinaku (lub innej małej sałaty)
  • 2-3 małe ogórki kiszone
  • Sos:
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki ketchupu
  • 2 łyżki musztardy
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Rozpoczynamy od przygotowania bułeczek. Na początku drożdże zasypujemy cukrem i dokładnie rozcieramy aż się rozpuszczą. Dodajemy do nich dwie łyżki mleka, mieszamy i odstawiamy na około 10 minut, żeby zaczęły pracować.

  2. Do miski przesiewamy mąkę. Następnie dodajemy roztopione masło, jajko, sól i rozpuszczone drożdże. Ciasto dokładnie wyrabiamy stopniowo dodając resztę ciepłego mleka, powinno ono mieć gładką konsystencję (ja użyłam do tego robota i wyrabiałam ciasto około 5 minut). Gotowe przekładamy do miski, oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę do wyrośnięcia. Powinno co najmniej podwoić swoją objętość.

  3. Wyrośnięte ciasto chwilę zagniatamy, pozbywając się pęcherzy powietrza. Wałkujemy na średniej grubości placek i wycinamy małe bułeczki kieliszkiem. Później wkładamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, każdą lekko spłaszczając dłonią. Następnie przykrywamy i pozostawiamy na około 20 minut do kolejnego podrośnięcia. Rozkłócamy jajko z mlekiem i smarujemy dokładnie wyrośnięte bułeczki. Na koniec każdą obsypujemy sezamem.

  4. Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku 180°C z termoobiegiem około 15 minut. Gotowe bułki powinny mieć piękny złoty kolor (zwłaszcza od spodu). Pamiętajcie, żeby kroić je dopiero po całkowitym wystudzeniu.

  5. Mięso doprawiamy musztardą, czosnkiem i pieprzem. Następnie dobrze je wyrabiamy i formujemy małe kotleciki. Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju i smażymy kotleciki na średnim ogniu aż nabiorą ładnie brązowego koloru. Gotowe odstawiamy, żeby puściły soki.

  6. Składniki na sos łączymy w miseczce. Pomidorki i ogórki kroimy w plasterki, a ser dzielimy na małe kwadraciki.

  7. Wystudzone bułeczki kroimy na pół. Spód smarujemy sosem, później układamy liść szpinaku, ser, mięso, plasterek pomidora, ogórka i przykrywamy posmarowaną sosem górą bułki. Całość spinamy wykałaczką, żeby było stabilne. Podajemy zarówno na ciepło jak i na zimno.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 08 stycznia Fajne i pyszne maluchy :)
Ciekawe ile takich da się zjeść? Sądzę, że 4-5 bez problemu ;)
Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń