Do góry

Desery Przepis na:

Mini Mazurki

Przepis dnia 2019-04-15
Mini Mazurki

Autor:

Przepisów i artykułów: 436 Ocena: 5278

Dodano:

Odsłon: 753

Mazurki są pyszne i chrupiące za sprawą mieszanki studenckiej. Cukier biały zastąpiłam trzcinowym, a wypełnienie to krem karobowo-sezamowy. Całość stanowi niezwykłą ucztę dla podniebienia.

Składniki

  • 300 g. mąki
  • 50 g. mąki orkiszowej
  • 2 jaja
  • 125 g. masła
  • 100 g. cukru trzcinowego
  • łyżeczka esencji śmietankowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Wypełnienie;
  • kilka łyżek kremu karobowo- sezamowego
  • mieszanka studencka
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Z podanych składników zrobisz 10 sztuk mini mazurków.

    Suche składniki mieszamy.
    W osobnym naczyniu miksujemy masło z cukrem. Stopniowo wbijamy po jednym jajku, wlewamy esencję.
    Suche składniki dodajemy stopniowo do mokrych. Mieszamy mikserem, do momentu gdy mieszanie nim zrobi się problemowe. Przechodzimy wtedy do zagniatania ręcznego.
    Ciasto formujemy w kulę, owijamy w folię i umieszczamy w lodówce na godzinę.

    Po tym czasie ciasto należy rozwałkować. Wycinać szklanką koła. W połowie z nich wyciąć mniejszą szklanką obwódki. Obwódki przykleić do brzegów kółek. Uformować rękoma kształty owalne ciastek.

    Wkładamy do nagrzanego do 180*piekarnika. Pieczemy opcja dół ok. 15 minut, lub do lekkiego zarumienienia.

    Polecam i smacznego życzę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń