Do góry

Dania główne Przepis na:

Mini pierożki z czereśniami

Mini pierożki z czereśniami

Autor:

Przepisów i artykułów: 140 Ocena: 551

Dodano:

Odsłon: 63

Dziś mam dla Was propozycję na pierogi na słodko. Ale są to takie małe pierogi, w jednym zamknięta jest jedna czereśnia. Czyli są to takie mini pierożki na jeden kęs. Do n ich słodka śmietanka i mamy super letni obiad. Bo czy zawsze musi być mięcho ? A właśnie, że nie.

Składniki

  • 2 szk mąki pszennej typ 500 + do podsypywania
  • ok. 3/4 szk gorącej wody
  • 2 łyżki oleju
  • 2 szczypty soli
  • wydrylowane czereśnie
  • śmietana 12 % gęsta
  • cukier do smaku
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Przed zabraniem się za ciasto należy umyć i wydrylować czereśnie oraz wymieszać śmietanę z cukrem.
    Do miski wsypać mąkę i sól, wymieszać.
    Do wody wlać olej a potem wlewać płyn do miski z suchymi składnikami i widelcem połączyć.
    Następnie wszystko wyłożyć na blat i zagnieść ciasto w miarę potrzeby podsypując mąką.
    Z ciasta wałkować placek i wycinać kółka szklanką lub literatką.
    Na środku układać po jednej czereśni i zlepiać pierożki.
    Układać na ściereczce i zakryć też ściereczką aby nie wyschły.
    Pierogi gotować we wrzątku z odrobiną soli i oleju około 2 minuty od wypłynięcia.
    Gotowe pierogi wyjmować łyżką cedzakową na talerze a na koniec polać śmietaną.
    Można udekorować czereśniami i listkami mięty.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń