Do góry

Przekąski Przepis na:

Mini pizze z szynką, bobem i szparagami

Mini pizze z szynką, bobem i szparagami

Autor:

Przepisów i artykułów: 24 Ocena: 79

Dodano:

Odsłon: 251

Pyszne mini pizze, idealne na spotkanie z przyjaciółmi.

Składniki

  • Ciaasto:
  • mąka 3 szk,
  • drożdże 30 g,
  • mleko ok. 1 szk,
  • masło 150 g,
  • jajko 1 szt,
  • sól 1 łyżeczka,
  • cukier 1 łyżeczka,
  • Farsz:
  • szparagi 1/2 pęczka,
  • bób 150 g,
  • szynka 150 g,
  • ketchup 1 szk,
  • ser żółty 200 g,
  • sól,
  • pieprz,
  • listki bazylii,
> 6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Bób zagotować do miękkości w osolonej wodzie, odcedzić i obrać. Szparagi przyciąć, pokroić na mniejsze kawałki i również zagotować do miękkości w osolonej wodzie, odcedzić. Szynkę pokroić na paski. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

  2. Odrobinę mleka podgrzać i rozpuścić drożdże. Dodać cukier oraz łyżkę mąki, wymieszać i odstawić na 20 minut. Masło roztopić i ostudzić. Mąkę przesypać do miski, dodać zaczyn, sól, jajko, roztopione masło, ciepłe mleko i zagnieść ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie ciasto rozwałkować na placek o grubości około 2 – 3 mm i powycinać kółka.

  3. Każde kółko posmarować ketchupem, ułożyć szynkę, szparagi oraz bób. Całość posypać odrobiną soli i pieprzu i startym serem. Piec około 12 – 15 minut w temperaturze 220 stopni. Przed podaniem udekorować listkami bazylii.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń