Do góry

Desery Przepis na:

Mini rogaliki

Przepis dnia 2011-03-13
Mini rogaliki

Autor:

Przepisów i artykułów: 74 Ocena: 1741

Dodano:

Odsłon: 21694

są baaardzo kruchutkie , mięciutkie , rozpływaja się w ustach ,

Składniki

  • 10 dkg drożdży
  • 1 kg mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 2 margaryny(całe nie rozpuszczamy)
  • 1 szkl. mleka (lekko podgrzanego)
  • 6 łyzek cukru(2 łyżki kryształu , 4 łyzki pudru)
  • cukier waniliowy
  • marmolada
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mąkę wyrabiamy z margaryną , jajka utrzec z 4 łyżkami cukru pudru i dodac do ciasta

  2. w lekko podgrzanym mleku rozpuścic drożdze i 2 łyzki cukru kryształu, dodajemy do ciasta, nastepnie cukier waniliowy, wyrabiamy ciasto az bedzie odstawac od ręki

  3. wstawoc na ok, 2 godziny do lodówki

  4. po 2 godz, wyciągnac z lodówki uformowac kulki wielkości pomarańczy , rozwałkowac cienko ciasto na kształt koła , podzielic go na 8 trójkatów , nałozy na każdy marmolade i zawinąc . Układac na blaszce wysmarowanej tłuszczem

  5. Piec w nagrzanym na180 stopni piekarniku przez ok, 25 min

  6. Po upieczeniu polac lukrem lub posypac pudrem

  7. SMACZNEGO z tej porcji wychodzi ok, 100 małych rogalików

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

agusiaa 31 maja 2011 zrobiłam te rogaliki...wybralam wersje z dzemem,musem jakbłkowym z szczczypta cynamonu oraz nutella:)...sa rewelacyjne...rozpływaja sie w ustach...dziekuje

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

tolerancja 06 marca 2011 yann margaryne dajemy całą nie rozpuszczamy , ja przy zarabianiu kazdego ciasta ścieram na tarku o grubych oczkach wtedy szybciej sie zarobi ciasto a margaryna dokładnie połaczy ze wszystkimi składnikami

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

tolerancja 06 marca 2011 yann margaryne dajemy całą ja ścieram na tarku o grubych oczkach wtedy szybciej sie zarabia ciasto

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

yann 06 marca 2011 ja mam pytanie.Czy margarynę należy podgrzać i rozpuścić czy nie?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Rekin65 05 marca 2011 wspaniałe juz zezarłem cały talerz i jeszcze mało buzki

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń