Do góry

Desery Przepis na:

Mini serniczki kokosowo-cytrynowe z ananasem

Mini serniczki kokosowo-cytrynowe z ananasem

Autor: dagita

Przepisów i artykułów: 129 Ocena: 3270

Dodano: 18.04.2016

Odsłon: 907

Pyszne i aromatyczne egzotyczne mini serniczki z ananasem, wiórkami kokosowymi i cytrynową nutą.

Składniki

  • Spód: 250 g herbatników z czekoladą
  • 3 łyżki wiórek kokosowych
  • 100 g masła
  • Masa serowa: 1 kg twarogu sernikowego
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier o smaku cytrynowym
  • 4 jajka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki wiórek kokosowych
  • 2 budynie śmietankowe
  • 5 plastrów ananasa z puszki
  • Krem: 200 g śmietany 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • kolorowa posypka
  • 2 plastry ananasa
  • listki mięty
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Masło roztapiamy i studzimy. Herbatniki i wiórki kokosowe mielimy w malakserze i mieszamy z płynnym masłem do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Foremki na muffinki wykładamy papilotkami i do każdej nakładamy łyżkę masy i ubijamy.

  2. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem cytrynowym na puszystą masę. Dodajemy ser, budynie, wiórki kokosowe i sok z cytryny i dokładnie miksujemy. Ananasa kroimy w małą kosteczkę i mieszamy z masą. Masę przekładamy do foremek i wypełniamy je do pełna. Pieczemy w 170 stopniach przez 30 minut i studzimy.

  3. Śmietankę ubijamy razem z serkiem na gładki krem, dodajemy cukier puder i dokładnie miksujemy. Gotowym kremem dekorujemy muffinki. Ananasa kroimy w małe kawałki i wkładamy na czubek każdego serniczka, posypujemy maczkiem tutti frutti i dekorujemy listkami świeżej mięty. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń