Do góry

Desery Przepis na:

Mini serniczki z owocami lata

Mini serniczki z owocami lata

Autor:

Przepisów i artykułów: 366 Ocena: 2869

Dodano:

Odsłon: 221

Ostatnie dni sierpnia zwiastują koniec wakacji i zbliżającą się nieuchronnie jesień. I choć słońce nadal mocno grzeje, to poranki są nie co chłodniejsze, dni znacznie krótsze. Na zakończenie tego letniego sezonu przygotowałam małe i skromne sernikowe muffinki wypełnione słodyczą owoców lata - nic więcej do szczęścia nie trzeba!

Składniki

  • Spód:
  • 120 g ciastek pełnoziarnistych *
  • 50 g masła 82%
  • Masa serowa:
  • 600 g twarogu półtłustego
  • 120 g drobnego cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • Frużelina owocowa:
  • 250 g owoców lata **
  • 120 g cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2½ łyżeczki żelatyny spożywczej
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie


  1. Spód

    Przy pomocy blendera rozdrabniamy ciastka. Do pokruszonych ciastek dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Standardową foremkę do muffinek wykładamy papilotkami. Na dno każdej foremki wykładamy masę ciasteczkową, dokładnie dociskając do spodu.

    Masa serowa

    Twaróg dwukrotnie mielimy. Dodajemy jajka, cukier oraz wanilię i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Masą serową uzupełniamy każdą papilotkę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160'C i pieczemy przez 25 minut. Po wystudzeniu serniczki chłodzimy w lodówce przez kilka godzin.

    Frużelina owocowa

    Owoce przekładamy do garnka i dodajemy cukier. Podgrzewamy na małym ogniu do momentu, aż owoce puszczą sok, a cukier się rozpuści. W niewielkiej ilości zimnej wody rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną i łączymy z owocami. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy gaz, gotujemy pół minuty i zdejmujemy z palnika.
    Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i dodajemy do owoców. Mieszamy do połączenia się składników. Nie gotujemy! Odstawiamy na bok do wystudzenia.
    Na każdy serniczek nakładamy porcję frużeliny. Smacznego !!!
    * użyłam ciastek degistive
    ** użyłam mrożonej mieszanki owoców: maliny, jagody, wiśnie, czarna porzeczka, truskawki, jeżyny


  2. - wszystkie składniki masy serowej powinny mieć temperaturę pokojową
    - masy serowej nie należy zbyt długo miksować. W przeciwnym wypadku serniczki mocno urosną, a potem opadną

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń