Do góry

Desery Przepis na:

Mini szarlotki

Mini szarlotki

Autor:

Przepisów i artykułów: 230 Ocena: 6550

Dodano:

Odsłon: 6868

Bardzo proste w przygotowaniu. Mini szarlotki na cieście francuskim oblane pysznym lukrem.

Składniki

  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 2 jabłka kwaśne
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • lukier: cukier puder + woda
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki a następnie wzdłuż na małe plasterki. Wkładamy do miski dodajemy cynamon, cukier oraz sok z cytryny. Następnie z ciasta francuskiego szklanką wycinamy koła (ja używałam średnicy 7 cm). Na każdym kółku układamy jabłka nakładamy drugim kołem - ściskami palcami brzegi a następnie widelce. Smarujemy każde ciasto jajkiem. Następnie pieczemy 15 min w temperaturze 200 stopni.

  2. Kiedy ciastka przestygną dodajemy do szklanki cukier puder ok. pół szklanki i dwie łyżki wody, mieszamy. Jeśli lukier jest za gęsty dodajemy odrobinę wody, jeśli zbyt wodnisty dodajemy cukier puder.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń