Do góry

Przekąski Przepis na:

Mini tarty z dynią i fetą

Mini tarty z dynią i fetą

Autor: smakowisko

Przepisów i artykułów: 71 Ocena: 822

Dodano: 23.11.2012

Odsłon: 1518

Dynia i ser feta świetnie smakują także z ciastem francuskim.

Składniki

3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Dużą blachę wyłożyć folią aluminiową. Dynię opłukać, wydrążyć pestki i całą ćwiartkę albo przekrojoną na pół włożyć do piekarnika( nie obierać skórki z dyni). Dynię piec 60 minut aż miąższ zmięknie. Po 40 minutach warto sprawdzić miękkość dyni i to czy skórka się nie przypala. Wyjąć dynię z piekarnika i zostawić do wystygnięcia.

  2. Gdy dynia będzie już zimna należy odciąć z niej skórę, a miąższ pokroić w kostkę. Przełożyć dynię do miski i dodać do niej 1 płaską łyżeczkę curry, ½ łyżeczki imbiru, przeciśnięty przez praskę czosnek , sok z cytryny , sól i pieprz. Wszystko wymieszać. Ser feta pokroić w kostkę.

  3. Ciasto francuskie podzielić na prostokąty (dowolnej wielkości), a następnie na każdym wykonać nożem niezbyt głębokie nacięcie (aby nie przeciąć ciasta na wylot) wzdłuż wszystkich boków – powstanie rodzaj rantu. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście ułożyć wpierw kostki dyni, a następnie kostki sera feta. Wszystkie składniki rozłożyć tak, aby nie przekraczały nacięcia. Jajko roztrzepać widelcem i posmarować nim brzegi ciasta. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200ºC przez około 17- 20 minut, aż ciasto się "napuszy" i nabierze złotego koloru na rantach.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń