Do góry

Desery Przepis na:

mini torciki

mini torciki

Autor: kasia882

Przepisów i artykułów: 33 Ocena: 248

Dodano: 13.03.2018

Odsłon: 278

Mini torciki z kremem budyniowo maśnanym. Smak klasycznego tortu w niestandardowym podaniu. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Do ozdoby używam cukrowych serduszek

Składniki

  • Składniki na jasny biszkopt:
  • 5 jaj
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • Składniki na ciemny biszkopt:
  • 5 jaj
  • 5 łyżek cukru
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżki ciemnego kakaa
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • Składniki na krem
  • 2 kostka masła
  • 2 szklanka mleka
  • 2 budyń śmietankowy
  • 1 szklanki cukru
  • 4 żółtka
  • 2 płaska łyżka żelatyny
  • Składniki na poncz:
  • 1/2 l wrzątku
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 cytryny
  • zapach arakowy
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Biszkopt: Jaja powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy partiami cukier i ubijamy dosyć długo (ok 5 minut). Dodajemy kolejno żółtka. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Ustawiamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po łyżce mąki.
    Płaską dużą formę wykładamy papierem do pieczenia, na który wykładamy masę, wyrównujemy. Piec 15min w 170oC. Odstawiamy do wystygnięcia.

    Ciemny biszkopt wykonujemy w ten sam sposób jak jasny.

  2. Krem: Żelatynę zalać zimną wodą. Odstawić do napęcznienia.
    Budyń ugotować w ½ l mleka, przykryć folią spożywczą, aby zapobiec powstaniu kożucha, ostudzić.
    Masło ubić na puszysta masę. Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty krem. Połączyć razem. Ciągle mieszając, dodawać budyń. Na koniec dodać rozpuszczoną żelatynę. Masę podzielić na dwie równe części, do jednej dodać kakao.

  3. Poncz: W gorącej wodzie rozpuścić cukier, wystudzić. Dodać wyciśnięty sok z cytryny oraz kilka kropel zapachu arakowego.

  4. Przyrządzenie: Szklanką wycinamy jednakową ilość kółek z jasnego i kakaowego biszkoptu. Każde kółeczko namaczamy w ponczu. Z kakaowego biszkopcika robimy podstawę torcików, przekładamy kremem, kładziemy jasny biszkopt, ponownie dekorujemy kremem i kładziemy ciemny krążek. Posypujemy cukrowymi serduszkami.

    Kolejność wykładania kremów i biszkoptów jest dowolna.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń