Do góry

Desery Przepis na:

Mini torciki

Mini torciki

Autor: kasia882

Przepisów i artykułów: 32 Ocena: 242

Dodano: 17.04.2018

Odsłon: 142

Mini torciki z kremem budyniowo maśnanym. Smak klasycznego tortu w niestandardowym podaniu. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Do ozdoby używam cukrowych serduszek, kolorowych posypek.

Składniki

  • Składniki na jasny biszkopt:
  • 5 jaj
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • Składniki na ciemny biszkopt:
  • 5 jaj
  • 5 łyżek cukru
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżki ciemnego kakaa
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • Składniki na krem:
  • 2 kostka masła
  • 2 szklanka mleka
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1 szklanki cukru
  • 4 żółtka
  • 2 płaskie łyżki żelatyny
  • Składniki na poncz:
  • 1/2 l wrzątku
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 cytryny
  • zapach arakowy
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Biszkopt: Jaja powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy partiami cukier i ubijamy dosyć długo (ok 5 minut). Dodajemy kolejno żółtka. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Ustawiamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po łyżce mąki.
    Płaską dużą formę wykładamy papierem do pieczenia, na który wykładamy masę, wyrównujemy. Piec 15min w 170oC. Odstawiamy do wystygnięcia.

    Ciemny biszkopt wykonujemy w ten sam sposób jak jasny.

  2. marca 10, 2018
    MINI TORCIKI
    Mini torciki z kremem budyniowo maśnanym. Smak klasycznego tortu w niestandardowym podaniu. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Do ozdoby używam cukrowych serduszek.



    Składniki na jasny biszkopt:
    5 jaj
    5 łyżek cukru
    5 łyżek mąki
    ½ łyżeczki proszku do pieczenia

    Składniki na ciemny biszkopt:
    5 jaj
    5 łyżek cukru
    3 łyżki mąki
    2 łyżki ciemnego kakaa
    ½ łyżeczki proszku do pieczenia

    Składniki na krem:
    2 kostka masła
    2 szklanka mleka
    2 budyń śmietankowy
    1 szklanki cukru
    4 żółtka
    2 płaska łyżka żelatyny

    Składniki na poncz:
    1/2 l wrzątku
    2 łyżki cukru
    1/2 cytryny
    zapach arakowy

    Biszkopt: Jaja powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy partiami cukier i ubijamy dosyć długo (ok 5 minut). Dodajemy kolejno żółtka. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Ustawiamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po łyżce mąki.
    Płaską dużą formę wykładamy papierem do pieczenia, na który wykładamy masę, wyrównujemy. Piec 15min w 170oC. Odstawiamy do wystygnięcia.

    Ciemny biszkopt wykonujemy w ten sam sposób jak jasny.

    Krem: Żelatynę zalać zimną wodą. Odstawić do napęcznienia.
    Budyń ugotować w ½ l mleka, przykryć folią spożywczą, aby zapobiec powstaniu kożucha, ostudzić.
    Masło ubić na puszysta masę. Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty krem. Połączyć razem. Ciągle mieszając, dodawać budyń. Na koniec dodać rozpuszczoną żelatynę. Masę podzielić na dwie równe części, do jednej dodać kakao.

  3. Poncz: W gorącej wodzie rozpuścić cukier, wystudzić. Dodać wyciśnięty sok z cytryny oraz kilka kropel zapachu arakowego.

  4. Przyrządzenie: Szklanką wycinamy jednakową ilość kółek z jasnego i kakaowego biszkoptu. Każde kółeczko namaczamy w ponczu. Z kakaowego biszkopcika robimy podstawę torcików, przekładamy kremem, kładziemy jasny biszkopt, ponownie dekorujemy kremem i kładziemy ciemny krążek. Posypujemy cukrowymi serduszkami.

    Kolejność wykładania kremów i biszkoptów jest dowolna.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń