Do góry

Desery Przepis na:

Mini torciki Pavlova

Mini torciki Pavlova

Autor: anulka_ns

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 69

Dodano: 18.08.2010

Odsłon: 30021

Pyszne, bardzo efektowne mini torciki Pavlova. Podawane w sezonie ze świeżymi owocami lub z bakaliami. Zamiast jednego tortu proponuje zrobić tyle porcji ilu macie Państwo przewidzianych gości. Podawać na dużych białych talerzach polane czekoladą.

Składniki

5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Białka z cukrem i szczyptą soli ubić na sztywno. Mi to zajmuje około 10 minut zwykłym mikserem.

  2. Następnie dodać łyżkę mąki oraz ocet balsamiczny. Delikatnie wymieszać za pomocą łyżki.

  3. Na folii do pieczenia wyłożyć za pomocą łyżki, krążki o wielkości wg uznania. Ja robię porcje mniej więcej o średnicy 10-15 cm. Do nagrzanego piekarnika na 180 stopni włożyć na 10 minut. Po czym zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec kolejne 50 minut aż uzyskają złoty kolor.

  4. Wyłożyć upieczone krążki bezowe i pozostawić do wystygnięcia. W tym czasie ubić dobrze schłodzoną bitą śmietanę z dodatkiem cukru waniliowego.

  5. Na wystygnięte krążki ułożyć bitą śmietanę, posypać świeżymi owocami.

  6. Na patelni lekko zrumienić płatki migdałów. Posypać gotowe torciki i przybrać polewą czekoladową. I GOTOWE! Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń