Do góry

Desery Przepis na:

Miniserniczki na zimno

Miniserniczki na zimno

Autor: KatesKitchen

Przepisów i artykułów: 41 Ocena: 258

Dodano: 29.05.2018

Odsłon: 525

Przepyszne miniserniczki na zimno z musem truskawkowym są znakomitym słodyczem na eleganckie gardenparty :)

Składniki

  • 150 g gęstego jogurtu
  • 150 g półtłustego twarogu
  • 2 łyżki cukru
  • ¼ laski wanilii
  • 1-2 łyżki kandyzowanych, drobno siekanych skórek owocowych
  • 8 – 10 truskawek
  • 3 łyżeczki żelatyny
> 6 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. W blenderze umieszczamy 2 łyżki cukru oraz ziarenka z laski wanilii (rozkrawamy ją na pół i przeciągając nożem „zgarniamy” ziarenka. Miksujemy na puder.

    Dodajemy jogurt oraz twaróg i miksujemy na gładką masę.

    W 4 łyżkach wrzątku rozpuszczamy 2 łyżeczki żelatyny. Dodajemy do masy i ponownie miksujemy.

    Dodajemy kandyzowane skórki owocowe i bardzo krótko miksujemy tak, aby wszystkie składniki wymieszały się.

    Przelewamy masę do kubeczków, zostawiając odrobinę miejsca na mus. Wstawiamy do lodówki, aby serniczki stężały.

    Truskawki miksujemy. Do odrobiny gorącej wody dodajemy małą łyżeczkę żelatyny i rozpuszczamy. Dodajemy do zmiksowanych truskawek. Dokładnie mieszamy. Galaretko - mus wylewamy na stężałe sereczniki i odstawiamy do zastygnięcia.

    Bon apetit!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń