Do góry

Desery Przepis na:

Minitorciki z ciasta francuskiego.

Minitorciki z ciasta francuskiego.

Autor: remix164

Przepisów i artykułów: 16 Ocena: 104

Dodano: 09.11.2010

Odsłon: 2795

Bardzo smaczne.

Składniki

  • ciasto francuskie, 500g
  • Nadzienie;
  • budyń, krem waniliowy lub śmietanka kremówka, 100 ml
  • owoce sezonowe
  • PONADTO;
  • jajko
  • owoce i listki mięty lub melisy do dekoracji
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Podgrzej piekarnik do temperatury 200 C. Lekko rozmrożone ciasto podziel na trzy równe kawałki. Narysuj na wierzchu każdego z nich wzór kratki ( najlepiej nożem obrotowym), nie przecinając ciasta.

  2. Ułóż kwadraty na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz je na środkowym poziomie piekarnika przez 15- 20 minut, po czym wyjmij i odstaw do ostygnięcia.

  3. Podczas pieczenia i schładzania ciasta zajmij się nadzieniem- ubij śmietankę lub przygotuj budyń, ewentualnie krem waniliowy.

  4. Umyj, oczyść i pokrój owoce, którymi udekorujesz minitorciki.

  5. Każdy kawałek ciasta podziel na dwie części. Na jednej połowie rozsmaruj krem i ułóż owoce, zaś drugą połówkę umieść na wierzchu. Udekoruj torcik dowolnymi owocami oraz kilkoma listkami mięty lub melisy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

taura 09 listopada 2010 Czasem robię coś z ciasta francuskiego. Pewnie wypróbuję ten przepis

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń