Do góry

Przetwory Przepis na:

Miód (syrop) z mniszka

Przepis dnia 2018-05-18
Miód (syrop) z mniszka

Autor:

Przepisów i artykułów: 76 Ocena: 747

Dodano:

Odsłon: 4053

Samo zdrowie, nie tylko doskonałe lekarstwo ale także dodatek do domowej lemoniady lub herbaty

Składniki

  • 1000 główek kwiatów mniszka (bez łodyżek)
  • 2 litry wody
  • 2 kg cukru
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Kwiaty mniszka tuż po zebraniu rozkładamy na białym papierze lub ściereczce - zostawiamy na jakiś czas aby pozbyć się wszelkich żywych istotek. Czyste kwiaty wrzucamy do garnka, zalewamy 2 litrami wody, zagotowujemy. Na małym ogniu gotujemy jeszcze pod przykryciem przez 20 minut. Całość odstawiamy na 24 godziny.

  2. Po upływie tego czasu kwiaty przecedzamy (możemy je wycisnąć w dłoniach aby wydobyć jak najwięcej naparu). Do przecedzonego naparu dodajemy cukier oraz sok wyciśnięty z cytryn (ten również najlepiej przecedzić dodatkowo przez sitko). Stawiamy na ogień i na wolnym ogniu gotujemy ok 2 godzin (im dłużej gotujemy tym nasz syrop będzie gęściejszy). Gotowy, gorący syrop przelewamy do wyparzonych słoiczków lub szklanych buteleczek, przekręcamy do góry dnem, przykrywamy grubym ręcznikiem lub kocem i pozostawiamy do wystudzenia.

  3. Syrop odstawiamy w ciemne, chłodne miejsce. Możemy go przechowywać kilka miesięcy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maudie 09 maja Przymierzam się do tego miodku i może w tym roku zrobię wreszcie chociaż przeraża mnie ilość cukru :)Ps Piękna fotka:):) Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń