Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 285
Pyszne ekspresowe danie na upalny dzień, marynowane śledzie w zalewie octowej...
Odsłon: 113
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 787
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 911
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 285
Pyszne ekspresowe danie na upalny dzień, marynowane śledzie w zalewie octowej...
Odsłon: 113
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 787
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 911
Składniki
Na suchą patelnię wsypujemy cukier, wlewamy 1-1,5 łyżki wody, podgrzewamy. Gdy cukier się rozpuści i lekko skarmelizuje, zdejmujemy z ognia, dodajemy miód, mieszamy.
Płatki owsiane wrzucamy na suchą patelnię, prażymy tak długo, aż staną się złociste. Dorzucamy ziarna słonecznika i sezamu, jeszcze chwilę wszystko prażymy.
Do płatków dajemy migdały, umyte, osuszone rodzynki i umytą żurawinę oraz miód z cukrem. Jeśli batoniki przeznaczymy dla dorosłych, rodzynki i żurawinę można wcześniej namoczyć w alkoholu: rumie, koniaku, winiaku itp. Dokładnie mieszamy, by wszystkie połączyć i obtoczyć miodem.
Blachę wykładamy pergaminem lub papierem do pieczenia. Smarujemy cieniutko olejem. Masę bakaliową przekładamy na papier, wyrównujemy i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia, a potem kroimy bardzo ostrym nożem na prostokąciki.
Czas przygotowania 35 minut. Cena jednej sztuki 0,90 zł
Wartość odżywcza jednej sztuki 240 kcal
Białko 5 g
Tłuszcz 16 g
Węglowodany 34 gŹródło: Rewia