Do góry

Śniadania Przepis na:

Miodowe bułeczki z płatkami owsianymi

Miodowe bułeczki z płatkami owsianymi

Autor:

Przepisów i artykułów: 186 Ocena: 2901

Dodano:

Odsłon: 764

Pyszne, miękkie i puszyste bułeczki a do tego o wiele zdrowsze niż te kupowane w sklepie. Jak widzicie ja lubię je jeść z szynka, jajkiem sadzonym i pomidorkiem :) Spróbujcie sami :)

Składniki

  • pół szklanki płatków owsianych
  • 1 - 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka masła
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 14 g drożdży świeżych
  • 3 łyżki letniej wody
  • 4 łyżki siemienia lnianego
  • 1,5 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • do posmarowania: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka
  • do posypania: płatki owsiane
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. W dużej misce zalać płatki, miód, masło i sól wrzącą wodą, dobrze wymieszać i odstawić do wystygnięcia.



  2. Drożdże rozpuścić w 3 łyżkach letniej wody, odstawić na 5 minut. Dodać do miski z płatkami, następnie dodać siemię lniane i dobrze wymieszać. Dodać mąkę razową i pszenną, dobrze wymieszać. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).

  3. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i podzielić na 12 równych części. Uformować okrągłe bułeczki. Ułożyć na blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia, pozostawić pod przykryciem około 30 minut lub dłużej, do podwojenia objętości. Przed samym pieczeniem bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać płatkami owsianymi.

  4. Piec w temperaturze 200ºC przez około 15 minut, do zarumienienia. Wyjąć i wystudzić na kratce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń