Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Miodowe ciasto z sosem karmelowym"
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 179
Polecam.
Odsłon: 856
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 145
Dzisiaj łazanki , zapewne wszyscy znacie. Można przygotować z kapusty kiszone...
Odsłon: 9265
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 179
Polecam.
Odsłon: 856
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 145
Dzisiaj łazanki , zapewne wszyscy znacie. Można przygotować z kapusty kiszone...
Odsłon: 9265
Składniki
W misce umieść miód i 20 dag miękkiego masła. Dodaj mąkę przesianą z łyżeczką sody oczyszczonej, pół opakowania przyprawy korzennej do piernika, 10 dag cukru, żółtka oraz 4 łyżki zimnego mleka. wyrób mikserem na jednolitą masę. Wstaw do lodówki na noc.
Podziel zimne ciasto na trzy równe części, następnie każdą z nich rozłóż w osobnej tortownicy. Piecz je po 45 min w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st. Po wyjęciu, wystudź.
Zagotuj w rondlu 2 szklanki mleka. Wsyp kaszę mannę, dodaj pozostały cukier. Gotuj, mieszając, aż masa zgęstnieje. Wystudź.
Do ugotowanej kaszy porcjami dodawaj pozostałe masło. Utrzyj całość na gładki krem. Odstaw do schłodzenia i lekkiego stężenia.
Zimne blaty piernikowe przełóż kremem. Resztą posmaruj wierzch ciasta. Udekoruj startą lub grubo posiekaną czekoladą. Podawaj z sosem karmelowym.
Czas ok. 70 min; porcja – 460 kcal cena 1,90 gr.
Krem z kaszy manny możesz wzbogacić, nadając mu specjalny świąteczny smak. Wystarczy, że dodasz do niego nasączone w rumie rodzynki lub śliwki kalifornijskie, posiekane orzechy lub migdały w płatkach.Źródło: Świat kobiety