Do góry

Desery Przepis na:

Miodownik

Przepis dnia 2011-12-21
Miodownik

Autor:

Przepisów i artykułów: 70 Ocena: 842

Dodano:

Odsłon: 25882

piekę ten miodownik od kilku lat i zawsze się sprawdza, jest bardzo dobry

Składniki

5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Robimy ciasto-zagotować 1 szkl. cukru pudru ,12,5 dkg masła i miód,

    przelać do miski i chwilę mieszać aby ostygło, dodajemy 2 jajka /

    roztrzepane /, cukier waniliowy, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,

    mąkę tortową,dodać bakalie, olejek migd. wszystko wymieszać .Dzielić

    ciasto np. na 4 części .Rozsmarowujemy na blaszce i pieczemy po 12-15

    min.w temp.180"C.Każdy placek osobno.

  2. Masa - gotujemy kaszkę mannę na mleku i studzimy.Kostkę masła lub

    marg. ucieramy z 1 szkl.cukru pudru, dodajemy ostudzoną kaszkę

    mannę, uprażone i zmielone orzechy i pokrojone śliwki, olejek migd.

  3. Na pierwszy placek kładziemy masę / dodać dżem jeżynowy do masy / ,

    placek , znów masa, placek i masa / dodać do niej rodzynki / i ostatni

    placek.Rozpuszczamy czekoladę / miskę kładziemy na garnek z wrzącą

    wodą / i dodajemy na koniec 1 łyżeczkę masła.Smarujemy placek .

    Posypujemy orzechami, migdałami .Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń