Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Miodownik cygański z orzechami włoskimi"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 93
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 203
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 212
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 93
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 203
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 212
Składniki
Masło stapiamy z miodem i cukrem. Studzimy. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wbijamy jajko i zagniatamy ciasto.
Orzechy siekamy, wsypujemy na rozgrzaną patelnię. Dodajemy masło, cukier i miód i, mieszając, podgrzewamy tak długo, aż cukier całkowicie się rozpuści.
Ciasto dzielimy na dwie części. Każdą wałkujemy na placek. Przekładamy do osobnych tortownic wyłożonych pergaminem. Jeden spód pokrywamy masą orzechową. Obydwa placki pieczemy po 20 minut w temperaturze 180oC.
Krem przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, mieszamy z kawą. Kremem przekładamy zimne ciasto tak, by na wierzchu znalazł się blat orzechowy, odstawiamy na noc i dekorujemy według uznania.
Czas przygotowania: 95 minut. Cena jednej porcji: około 1,60 zł.
Wartość odżywcza jednej porcji: 385 kcal. Białko: 7 g. Tłuszcz: 17 g. Węglowodany: 68 g.Źródło: Rewia