Do góry

Desery Przepis na:

Miodownik palce lizać

Miodownik palce lizać

Autor:

Przepisów i artykułów: 1332 Ocena: 11267

Dodano:

Odsłon: 0

Sprawdzony przepis na "Miodownik palce lizać"

Składniki

  • 3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 4 łyżki miodu naturalnego
  • 25 dag masła
  • 1 szklanka mleka 3
  • 2 proc
  • 2 jajka
  • 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • masło i bułka tarta do formy
  • sól. Lukier: 10 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 10 dag obranych migdałów
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Masło rozpuścić w rondlu, dodać cukier. Gdy się rozpuści, dodać miód i przyprawę do pierników. Zdjąć z ognia, dodać sodę, mleko i roztrzepane jajka, energicznie wymieszać.

  2. Masa powinna się spienić. Porcjami dosypywać przesianą przez sito mąkę i proszek do pieczenia, mieszać, aż będzie gładka.

  3. Ciasto wylać do formy posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec ok. 45 minut w temp. 170°C. Gdy ciasto będzie upieczone, wystudzić i polukrować.

  4. Cukier puder utrzeć z sokiem i 2 łyżkami gorącej wody na gładki i lśniący lukier. Szybko wylać na ciasto, nim zastygnie. Udekorować migdałami.

  5. ok. 65 minut

    Źródło: Twoje Imperium

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń