Do góry

Desery Przepis na:

Miodownik śmietankowy

Miodownik śmietankowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 770 Ocena: 6580

Dodano:

Odsłon: 7

Wypróbowany przepis na "Miodownik śmietankowy"

Składniki

  • 50 dag mąki
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 jajka
  • 25 dag margaryny
  • łyżeczka sody
  • 2 łyżki miodu
  • 1/3 łyżeczki proszku. Na krem: 500 ml kremówki
  • 2 płaskie łyżki żelatyny
  • pół szklanki wody
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 250 ml kremówki
  • łyżka cukru pudru
  • łyżka żelatyny
  • 1/3 szklanki wody
  • 5 dag białej czekolady
  • złote perełki
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Wymieszaj ciasta i zagnieć. Podziel na 4 części. Każdą cienko rozwałkuj, kilkakrotnie nakłuj widelcem i oddzielnie upiecz (15 min w 180°C).

  2. Krem: żelatynę rozpuść we 1/2 szklanki wrzątku, ostudź. Kremówkę ubij z cukrem. Do puszystej masy dodaj zimną żelatynę. Kremem przełóż zimne placki. Odstaw, aby ciasto dobrze stężało.

  3. Dekoracja: żelatynę rozpuść w 1/3 szklanki wrzątku, ostudź. Kremówkę ubij z cukrem pudrem, wymieszaj z żelatyną. Kremem polej wierzch ciasta tak, aby utworzyły się białe sople po bokach. Wstaw do lodówki, aby krem stężał.

  4. Rozpuść białą czekoladę. Kiedy zastygnie, uformuj dekoracyjne ruloniki. Rozłóż na cieście, posyp perełkami.

  5. Jadwiga Kwiek z Faściszowej

    Źródło: Takie jest życie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń