Do góry

Desery Przepis na:

miodownik wg Ewy

miodownik wg Ewy

Autor:

Przepisów i artykułów: 143 Ocena: 7718

Dodano:

Odsłon: 48402

Idealne świąteczne ciasto, po dokładną instrukcję zapraszam na bloga "z cukrem pudrem".

Składniki

  • blaty miodowe (porcja na 2 sztuki): 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej, 60 gramów miękkiego masła
  • 1/3 szklanki cukru, 3/4 łyżeczki sody, 1 jajko
  • 2,5 łyżki płynnego miodu, szczypta soli
  • masa budyniowa: 4 żółtka, 3 kopiaste łyżki cukru z wanilią
  • 5 kopiastych łyżek cukru, 0,5 litra mleka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej (z małą górką), 2 łyżki mąki pszennej tortowej (z małą górką)
  • 250 gramów masła
  • masa jabłkowa zielona: 6 średnich jabłek, 1,5 paczuszki galaretki agrestowej
  • masa jabłkowa czerwona: 6 średnich jabłek, 1,5 paczuszki galaretki wiśniowej
  • biszkopt: 3 jaja, szczypta soli
  • 4 łyżki mąki pszennej tortowej ( z małymi górkami), 4 łyżki cukru
  • 1 kopiasta łyżka cukru z wanilią, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • polewa czekoladowa: 2 kopiaste łyżeczki ciemnego kakao, 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 50 ml wrzątku, 100 gramów masła lub margaryny
  • 3 łyżki mleka
  • dodatkowo: ananas kandyzowany do posypania (opcjonalnie)
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać z sodą, solą i cukrem, dodać masło, miód, szybko zagnieść kruche ciasto. Podzielić je na dwie części.
    Kwadratową foremkę o boku 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
    Pierwszą częścią ciasta wyłożyć dno foremki (warstwa będzie cieniutka), nakłuć w wielu miejscach.
    Wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i upiec na złoto, u mnie trwało to około 13 minut.
    To samo zrobić z drugą częścią ciasta miodowego.
    Placki schłodzić.
    Teraz pieczemy biszkopt.
    Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać cukry, zmiksować na bezę, następnie dodać przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę, połączyć wszystko na wolnych obrotach miksera.
    Tą samą foremkę, w której piekliśmy wcześniej blaty miodowe ponownie wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy biszkopt, wyrównujemy powierzchnię.
    Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy około 22 minut, do suchego patyczka i do uzyskania lekko złotego koloru.
    W czasie kiedy blaty nam stygną przystępujemy do ugotowania budyniu.
    Z 0,5 litra zimnego mleka odlewamy szklankę, w niej rozprowadzamy żółtka, cukry i mąki (miksowałam bardzo krótko na wolnych obrotach miksera).

    UWAGA: Nie doprowadzajmy do zapienienia się żółtek, mają być po prostu wymieszane z mlekiem.

    Pozostałe mleko zagotowujemy z dodatkiem 250 gramów masła, mieszamy do rozpuszczenia tłuszczu, następnie wlewamy budyń i zagotowujemy na małym ogniu cały czas mieszając by nie powstały grudki.
    Budyń odstawiamy do schłodzenia.
    Kiedy będzie ciepły, ale nie gorący, dzielimy go na dwie równe części.

    Pierwszy blat miodowy wkładamy wraz z papierem na którym się piekł do formy (będzie nam potem łatwiej wyjąć ciasto).
    Ciasto smarujemy połową masy budyniowej, wyrównujemy powierzchnię, wkładamy do lodówki do zgęstnienia.

    Następnie zabieramy się za zieloną masę jabłkową.
    Jabłka obieramy, kroimy na plasterki, wsypujemy do rondla, podlewamy około 4 łyżkami wody, dusimy na średnim ogniu do zredukowania soku i uzyskania pulpy z małymi kawałeczkami, wyłączamy gaz i wsypujemy proszek galaretkowy, mieszamy dokładnie.

  2. Masę odstawiamy w zimne miejsce do momentu kiedy zacznie tężeć.Kiedy to będzie miało miejsce, masę jabłkową wykładamy na warstwę budyniową i wyrównujemy powierzchnię.
    Potem przykrywamy biszkoptem i delikatnie dociskamy. Wkładamy do lodówki.
    Teraz lekko podgrzewamy pozostały budyń, by lepiej nam się rozprowadzał. Jeśli podgrzaliśmy na tyle, że masa stała się gorąca, musimy ją schłodzić.
    Ciasto wyciągamy z lodówki, na biszkopt wykładamy resztę masy budyniowej i wyrównujemy powierzchnię.
    Ciasto znów wkładamy do lodówki do zgęstnienia budyniu.

    Następnie zabieramy się za czerwoną masę jabłkową.
    Postępujemy tak samo jak w przypadku masy zielonej, tylko dosypujemy galaretkę wiśniową.
    Masę schładzamy, kiedy zacznie tężeć, wykładamy ją na budyń i wyrównujemy powierzchnię.
    Jabłka przykrywamy drugim blatem miodowym i lekko dociskamy (uważajmy, by kruchy blat miodowy nie popękał).

    Ciasto ponownie wstawiamy do lodówki do stężenia czerwonej masy jabłkowej.

  3. Na koniec przygotowujemy polewę.
    Żelatynę rozprowadzamy w gorącej wodzie.
    Do rondelka wrzucamy masło, wsypujemy cukier puder, kakao, wlewamy mleko, podgrzewamy do rozpuszczenia i połączenia składników (nie zagotowujemy). Następnie wyłączamy gaz, dodajemy żelatynę i mieszamy dokładnie, do rozpuszczenia tej ostatniej.
    Polewę schładzamy do temperatury pokojowej i rozprowadzamy na cieście.
    Wstawiamy do lodówki na kilkanaście godzin.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (45)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

embepe13 10 września 2015 Znane mi jako "Łowiczanka" albo "Leon", warte zachodu bo pyszne i pięknie wygląda. Masę budyniową ucieram tradycyjnie i smaruję ciasto miodowe, galaretki jabłkowe z góry no i biszkopt, czyli 4 razy. Więcej pracy i czekania na zastygnięcie galaretek, ale warto.Miło że przypomniałaś przepis.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Joaska555 31 grudnia 2014 zrobiłam ciacho, sporo pracy, ładnie wygląda, ale mąż określił że "gumowe" :(

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mmarika 08 grudnia 2014 Codo, mam tylko zapytanie z czego jest ta biała warstwa? bo nie widzę w przepisie.
Pozdrawiam.
Marika
Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

hal_szka 04 grudnia 2014 Ewo ,nie ma ikonek pod przepisem ,nie mogę przenieść do swojej książki kucharskiej

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anulka12 02 grudnia 2014 Ale kolorowy! Wspaniałe ciasto, wymaga dużo pracy, ale efekt wspaniały. Gratuluję wypieku. Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Zazula1 02 grudnia 2014 Chyba odstąpię od tego tradycyjnego...a Twój wykonany mistrzowsko. Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ziembulka 02 grudnia 2014 chyba będzie królował w święta na moim stole :))) Odpowiedzi: 3 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń