Do góry

Desery Przepis na:

Miodowo-waniliowa szarlotka z bezą.

Przepis dnia 2012-10-10
Miodowo-waniliowa szarlotka z bezą.

Autor:

Przepisów i artykułów: 10 Ocena: 147

Dodano:

Odsłon: 38454

Moja szarlotka została przyprawiona w sposób, którego nigdy wcześniej nie wypróbowywałam - oprócz tradycyjnego cynamonu zawierała kardamon, sporo ekstraktu waniliowego oraz posłodzona została miodem. Do tego smacznie chrupka beza i mamy szarlotkę typu "mniam-mniam"!

Składniki

5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Z mąki, masła, cukru, żółtek, proszku do pieczenia i szczypty soli zagnieść gładkie ciasto. Wyłożyć nim blachę tortownicy 24 cm i podpiekać 10 minut w temperaturze 180 stopni. W tym czasie przygotować mus jabłkowy lub przyprawić mus ze słoika, lekko go podgrzewając - dodać cynamon, kardamon, ekstrakt waniliowy i miód do smaku, w zależności od upodobań co do słodkości wypieku. Podpieczone ciasto posypać cienką warstwą bułki tartej, wyłożyć mus i włożyć do piekarnika na kolejne 15 minut. Po ok. 10 minutach od ponownego włożenia ciasta zacząć ubijać pianę z białek ze szczyptą soli, mąką, octem i cukrem. Powinna być sztywna i lśniąca. Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika, temperaturę zmniejszyć do 120 st. C. Wyłożyć pianę na ciasto i ponownie włożyć do piekarnika, na ok. 40 min (pianka ma być chrupiąca i lekko rumiana). Po upieczeniu schłodzić.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

spatz3 25 stycznia 2013 Dzis zrobilam to cudne ciasto, jest przepyszne :) Dodalam tylko 1 łyzke miodu i ciasto jest bardzo slodkie, nastepnym razem dodam jeszcze mniej:) Polecam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gosiaczek_zdw 19 listopada 2012 Super przepis! Pyszna szarlotka, wypróbowałam- POLECAM!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

MagdaKucharzy 15 października 2012 Beza musi posiedzieć w piecu te 40 minut, jeśli nie więcej (w pieczeniu dużo zależy od piekarnika, każdy musi wyczuć swój), a ciasto naprawdę tak łatwo się nie spali w niskiej temperaturze. Cieszę się, że szarlotka Wam wyszła i smakowała! :-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sereberko80 15 października 2012 Przepyszna szarlotka :-). Sam spód piekłam trochę dłużej, do zrumienienia (ok. 20 min.), zamiast musu dodałam jabłka pokrojone w dosyć drobną kostkę, po wyłożeniu piany 20 min. piekłam tak jak w przepisie w temp. 120 stopni, pozostale 20 min. w temp. 140 stopni. Polecam :-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

polyanna74 14 października 2012 Przepis fajny. Robiłam wszystko tak jak w przepisie ale beza mało wyschła i trochę rzadka pod spodem była. Bałam się, że jak dłużej posiedzi ciasto w tych 120 stopniach to się przypali. Tak czy inaczej trzej Panowie szwagrowie zajadali się szarlotką. Dzięki za przepis.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

MagdaKucharzy 12 października 2012 Poprawiłam przepis, mam nadzieję, że teraz jest już jasne, co, gdzie i kiedy dodać. :-) Smacznego!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

dominikaorland 10 października 2012 napisz troszke jasniej co idzie do czego bo fajny przepis i nie chcialabym cos zle pododawac

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ewelka1802 08 października 2012 Wygląda przepięknie - aż ślinka cieknie ;) Do ulubionych i na pewno wypróbuję przepis. Pozdrawiam! :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń