Do góry

Dania główne Przepis na:

Miodowy łosoś na ostro

Miodowy  łosoś na ostro

Autor:

Przepisów i artykułów: 162 Ocena: 3314

Dodano:

Odsłon: 493

Łosoś zapiekany na ostro w miodzie, ze szpinakiem i sosem smietanowym. Doskonale, szybkie i bardzo smaczne danie z niewielka iloscia skladników.

Składniki

  • 500 g fileta z lososia (4 sztuki)
  • 500 g mlodego szpinaku (swiezy lub mrozony)
  • 200 ml smietany
  • 150 g startego sera
  • 1/2 cebuli
  • 1 zabek czosnku
  • 2-3 lyzki miodu
  • 2 lyzki sera typu Philadelphia
  • sól, pieprz
  • pieprz cayenne
  • slodka papryka
  • ziola do ryb
  • 1 mala papryczka chili
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Swiezy szpinak odpowiednio przygotowac, zamrozony odmrozic, posolic i doprawic pieprzem cayenne, wlozyc do foremki.
    Filety lososia posolic i ulozyc na szpinaku.
    Cebule i czosnek posiekac, udusic w oleju, dodac smietane i ser Philadelphia, doprawic do smaku.
    Miód polaczyc z posiekana papryczka chili, slodka papryka i podgrzac (nie gotowac!)
    Lososia posmarowac miodem i delikatnie skropic nim szpinak.
    Wszystko zalac sosem smietanowym i posypac startym serem.
    Piec ok. 35 min. w temp. 185° C
    W miedzyczasie smarowac lososia resztka miodu.
    Podawac z ryzem lub ziemniakami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń