Do góry

Desery Przepis na:

Miodowy orzechowiec z masą grysikową-rozpływa się w ustach

Miodowy orzechowiec z masą grysikową-rozpływa się w ustach

Autor:

Przepisów i artykułów: 165 Ocena: 3641

Dodano:

Odsłon: 9116

Jest to orzechowiec składający się z 3 miodowych, mięciutkich spodów, które są przełożone masą grysikową. Ostatni spód pieczemy z orzechami włoskimi. Całość wygląda i smakuje obłędnie :) Cisto nie jest za słodkie, jest bardzo mięciutkie i rozpływa się w ustach. Gorąco polecam i zapraszam

Składniki

  • przepis na dużą blaszkę ok 25x33cm
  • CIASTO NA MIODOWE SPODY -3 szklanki mąki pszennej tortowej (szklanka 250ml) -4 całe jajka
  • -3/4 szklanki cukru -5 łyżek miodu
  • -2 łyżeczki sody-płaskie -125 g margaryny lub masła (zimnego z lodówki)
  • MASA GRYSIKOWA -1 l mleka -0,5 szkl cukru
  • -10 łyżek kaszy manny -250g masła lub margaryny
  • ORZECHY -około 30-40 dag orzechów włoskich drobniutko posiekanych -4 łyżki miodu
  • -75g masła lub margaryny -4 łyżki cukru pudru
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia.

    Do miski dajemy wszystkie składniki na spody miodowe i zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 3 równe części. Ciasto wstawiamy na około 15 minut do lodówki.

  2. ORZECHY

    Orzechy włoskie drobno siekamy.

    Do garnka dajemy masło lub margarynę, cukier puder i miód i wszystko rozpuszczamy, dodajemy orzechy i wszystko dokładnie mieszamy. Ściągamy z ognia.

  3. SPODY

    Pierwszą część ciasta wałkujemy i wykładamy nią blaszkę, pieczemy około 10-15 minut w temp 180 stopni (na lekko złoty kolor). Ściągamy delikatnie z papieru np za pomocą tektury i tak samo pieczemy drugi spód.
    Trzecia część ciasta wałkujemy i wykładamy nią dno blaszki i pokrywamy orzechami.
    Tą część pieczemy około 15-20 minut.

    Studzimy i dopiero wtedy delikatnie ściągamy z papieru.

  4. KREM

    Z 1 lita mleka odlewamy około 1 szklankę, resztę zagotowujemy z 0,5 szklanki cukru. W 1 szklance mleka mieszamy 10 łyżek kaszy manny, wylewamy na gotujące się mleko i gotujemy do lekkiego zgęstnienia wciąż mieszając-najlepiej trzepaczką-by nie robiły się grudki. Kaszę mannę studzimy. Kasza manna ma być lekko lejąca, po wystudzeniu zgęstnieje.

  5. Masło lub margarynę w temp pokojowej miksujemy chwilę, następnie dodajemy stopniowo ostudzoną kaszę mannę.

  6. Kremem przekładamy spody, spód z orzechami ma być na samej górze :)

  7. ciasto wstawiamy na noc do lodówki.
    Na drugi dzień idealnie się kroi :)

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń