Do góry

Dania główne Przepis na:

Misa rozmaitości

Misa rozmaitości

Autor:

Przepisów i artykułów: 50 Ocena: 1748

Dodano:

Odsłon: 21305

Połączenie warzyw i kurczaka czyli to co wszyscy lubią w troche innej wersji:)

Składniki

  • piersi z kurczaka, 2
  • Po pół dużej żółtej i czerwonej papryki, 2 x 1/2
  • mała cukinia, 1
  • pomidorki koktajlowe, 4
  • Czerwona cebule, 1
  • łodygi selera naciowego, 2
  • pieczarki, 300 g
  • liście sałaty lodowej, 3
  • Sól, pieprz, oregano, przyprawa do kurczaka, czerwona papryka w proszku, do smaku
  • oliwa i masło, do smażenia
  • Ryż lub pieczywo (np. bagietka), jako dodatek
1-2 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Kurczaka płuczemy, osuszamy i kroimy w małe paseczki. Oprószamy przyprawą do kurczaka i pieprzem (nie polecam solić, przyprawa do kurczaka jest wystarczająco słona). Można dodać czosnek. Odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. W tym czasie płuczemy wszystkie warzywa. Kurczaka smażymy na oliwie z dodatkiem masła na sporej patelni, najlepiej teflonowej lub w woku. Kiedy kurczak zezłoci się, dorzucamy do niego pokrojoną w paski lub kostkę paprykę oraz pokrojoną w plasterki łodygę selera. Razem smażymy na małym ogniu przez 5 minut, po czym dodajemy pokrojone w grube plastry pieczarki i cebulę. Smażymy wszystko ok. 4 minuty, poczym dodajemy pół szklanki przegotowanej wody. Dusimy wszystko tak długo by zmiękło, lecz nie za długo by warzywa zachowały jędrność. Na sam koniec (ok. 2 minuty przed końcem duszenia) dodajemy pomidorki przekrojone na pół i porwaną na małe kawałki sałatę lodową. Doprawiamy sproszkowaną czerwona papryką, oregano solą i pieprzem. Podajemy z ryżem lub pieczywem. Powstały sos jest pyszny, więc by nie został na talerzu warto spożyć danie np. z bagietką, dzieki której uda nam się "sprzątnąć" go z talerza w całości :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

purchawencjos 23 kwietnia 2010 Cukinia nie potrzebuje długiej obróbki cieplnej. Ja dodaję ją tuz pzred dolaniem wody :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ajisza 22 kwietnia 2010 W którym momencie dodać cukinię? zabrakło jej w opisie przygotowania:)))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jazby1 22 kwietnia 2010 Jezeli to tak smakuje jak wyglada to juz mi slinka cieknie.
Pozdrawiam
jazby1

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wiola1100 04 marca 2010 ciekawy przepis no i fajna nazwa -misa rozmaitości -podoba mi się

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

renka 03 marca 2010 Wygląda bardzo smacznie i ładnie podane;)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń