Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Miseczki z wędliną"
Filet z kurczaka z ryżem i warzywami do klasyczne dania, które łączy w sobie...
Odsłon: 4797
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 940
Spód tych kostek wykonuje się z delikatnego ciasta, które rozpływa się w usta...
Odsłon: 227
Filet z kurczaka z ryżem i warzywami do klasyczne dania, które łączy w sobie...
Odsłon: 4797
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 940
Spód tych kostek wykonuje się z delikatnego ciasta, które rozpływa się w usta...
Odsłon: 227
Składniki
Sposób przygotowania: 1.Ziemniaki gotuj 10 minut w posolonej wodzie. Odcedź je i posmaruj olejem. Zawiń w folię aluminiową. Włóż do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. Piecz ok. 15 minut.
Wędlinę pokrój w kosteczkę. Zrumień na łyżeczce rozgrzanego masła. Dymki oczyść i drobno posiekaj.
Miękkie ziemniaki wyjmij z piekarnika. Zetnij wierzchy, ostrożnie wydrąż. Środki utrzyj z pozostałym masłem i śmietaną. Domieszaj wędlinę oraz posiekane cebulki dymek.
Farsz przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Łupinki ziemniaków napełnij nadzieniem.
Przed podaniem potrawę posyp szczypiorkiem z dymek.
<strong>Wersja dietetyczna</strong>
Wydrążone środki ziemniaków, zamiast z masłem i śmietaną, utrzyj z jogurtem. Zrezygnuj też z wędliny. Zamiast niej dodaj kawałki gotowanego kurczaka albo indyka.
porcja: 2,55 zł; 250 kcalŹródło: Tina