Do góry

Sałatki Przepis na:

Mizeria po mojemu

Mizeria po mojemu

Autor:

Przepisów i artykułów: 273 Ocena: 2715

Dodano:

Odsłon: 1879

Zrobiona odrobinę inaczej, niż nakazuje tradycja. Ale tylko odrobinę!

Składniki

  • 3 większe zielone ogórki (najsmaczniejsze są gruntowe, ale mogą być sałatkowe)
  • łyżeczka soli
  • duża szczypta pieprzu
  • płaska łyżka cukru
  • około 1 szklanki kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
  • kilka łyżek posiekanego koperku
  • ewentualnie odrobina octu dla podkreslenia kwaśnego smaku, ale ja nigdy octu nie dodaję
3-4 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ogórki należy umyć i obrać ze skórki, a następnie zetrzeć na dużych oczkach tarki, włożyć do miski i wymieszać z solą. Jeśli owoce mają w środku duże, twarde pestki – należy je usunąć i ewentualnie dorzucić jeszcze jednego ogórasa, żeby sałatki nie zrobiło się zbyt mało. Miskę przykryć i odstawić na kilkanaście minut.

  2. Z ogórków odlać nadmiar płynu (w ten sposób pozbywamy się ewentualnej goryczki), dodać kwaśną śmietanę (lubię używać 18%) lub gęsty jogurt, wymieszać.

  3. Dodać także cukier, pieprz i koperek, wymieszać ponownie. Spróbować, czy przypadkiem którejś z przypraw nie dodaliśmy zbyt mało – smak ma być harmonijny, słodkawy (ale nie słodki!), wystarczająco słony, z wyczuwalną nutą pieprzu, ale nie ostry. Wyraźnie koperkowy, mizeria po mojemu jest zielona od siekanego kopru. Nie dodaję za to kwasu – ani octu, ani soku z cytryny, wystarczy kwaskowy smak śmietany. Jeśli jednak wolisz bardziej kwaśne smaki – dodaj łyżkę octu jabłkowego albo soku z cytryny. Wymieszaną sałatkę odstawiam jeszcze na kilka minut, żeby smaki dojrzały, a następnie serwuję w miseczkach.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń