Do góry

Desery Przepis na:

mleczko waniliowe

mleczko waniliowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 2

Dodano:

Odsłon: 817

bardzo pyszne sami sprubujcie jadłam u mojej przyjaciółki

Składniki

  • mleko, 200ml
  • 5, łyżeczek żelatyny
  • 4, jajka
  • 10 dag, cukru
  • 1 laska, wanilii
  • 200 ml, śmietanki kremówki
  • szczypta soli
  • masło i cukier puder do foremek
1-2 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. schłodzić śmietankę

  2. żelatynę namoczyć w zimnej wodzie

  3. jajka ubic z cukrem na puszystą masę

  4. za gotowa mleko z rozczepioną wanilią i szczyptą soli

  5. zalać masę jajeczną

  6. ubijać dalej na parze aż zgęstnieje [można to również robić na ogniu na płytce ,ale trzeba bardzo energicznie ubijać ,aby masa nie zagotowała się i nie zwarzyła]

  7. namoczoną żelatynę rozpuścić,po trochu dodawać do masy jajecznej i cały c czas ubijać

  8. masę przytrzeć przez sito i ostudzić [można miskę wstawić do wody z lodem ]

  9. ubić śmietankę i dodać do tężejącej masy , wymieszać

  10. foremki wysmarować masłem i obsypać cukrem pudrem

  11. przełożyć masę do foremek i wstawić do lodówki do zastygnięcia co najmniej na 6 godzin a najlepiej na całą noc

  12. przed wyjęcia mleczka zanurzyć foremkę na chwile w gorącej wodzie

  13. podawać z owoców z kompotu lub sosem czekoladowym

  14. CZAS WYKONANIA 1 GODZ. ZASTYGNIĘCIE MLECZKA OK. 6 GODZ. RAZEM 7 GODZIN

  15. smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kasiazbyszek 13 marca 2010 Aile masła?Co to jest cuki? 4kg czego?Co to za bzdurny przepis????????????

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń