Do góry

Zupy Przepis na:

Mleczna zupa dyniowa

Mleczna zupa dyniowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 124 Ocena: 837

Dodano:

Odsłon: 178

Kupując jesienią dynię, zawsze część mrożę. Obieram, oczyszczam z gniazda nasiennego, kroję w grubą kostkę i mrożę. W ten sposób przygotowuję dynię, którą wyciągam z zamrażarki zimą i przygotowuję szybki obiad. Tym razem mleczna zupa dyniowa. Powiem szczerze, że nie jest to moja faworytka wśród zup dyniowych, jednak wolę klasyczny krem, ale mój mąż ją uwielbia. Dlatego od czasu ją przygotowuję. Zupa gotowa w 30 minut.

Składniki

  • 1/2 kg dyni
  • mleko
  • 1/2 szklanki zacierki
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki curry
  • odrobina soli
  • Ponadto:
  • orzechy nerkowca
  • żurawina
  • winogrono
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Dynię świeżą lub mrożoną umieszczamy w garnku. Zalewamy mlekiem w takiej ilości, aby przykryć dynię. Gotujemy do miękkości. Doprawiamy cukrem, solą oraz curry. Blendujemy na jednolity krem. Dodajemy zacierkę i gotujemy jeszcze przez ok 10 minut. Jeśli zupa jest zbyt gęsta dolewamy odrobinę mleka.

    Orzechu nerkowca kroimy w kostkę. Owocami i orzechami posypujemy zupę

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń