Do góry

Śniadania Przepis na:

Mleczne bułeczki drożdżowe na słodko

Mleczne bułeczki drożdżowe na słodko

Autor:

Przepisów i artykułów: 136 Ocena: 6305

Dodano:

Odsłon: 4270

Mleczne bułeczki drożdżowe na słodko

Przygotowanie

  1. szklanka = 250 ml


    Drożdże rozkruszyć do miseczki zalać mlekiem, dodać mąkę oraz cukier. Wszystko razem wymieszać i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

    Do osobnej Dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy mleko, cukier, masło, jajka oraz przygotowany wcześniej rozczyn.

    Wszystko razem wyrabiamy do uzyskania gładkiego ciasto. Ciasto ładnie odchodzi od rąk.
    Wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i ostawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

    Po wyrośnięciu chwilę wyrabiam na blacie posypanym mąką. Z ciasta formuje wałek a następnie dziele na równe kawałki. ( u mnie wyszło 16 bułeczek.)

    Bułeczki można dowolnie nadziać w czasie formowania. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i przykrywamy na 15 minut.

    W tym czasie możemy nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni. Przed włożeniem do piekarnika bułeczki smarujemy rozmąconym jajkiem i nacinamy lekko nożem

    Bułeczki pieczemy ok 15-20 minut ( piekarnik funkcja góra dół), aż ładnie się zarumienią. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń