Do góry

Desery Przepis na:

Mleczne lody morelowe

Mleczne lody morelowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 96 Ocena: 593

Dodano:

Odsłon: 3030

Kolejny pomysł na lody, tym razem morelowe z dodatkiem mleka w proszku.

Składniki

  • Przecier morelowy:
  • 200 g świeżych moreli
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka masła
  • Pozostałe:
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka pełnotłustego mleka w proszku
  • 100 g cukru pudru
  • 1/2 szklanki jogurtu greckiego
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Morele myjemy, usuwamy pestki i kroimy w mniejsze kawałki.
    Na patelni rozpuszczamy masło, gdy będzie dobrze rozgrzane wrzucamy pokrojone morele i zasypujemy cukrem. Smażymy do miękkości.
    Podsmażone, miękkie morele przecieramy przez gęste sitko. Studzimy.

    Do mleka w proszku dodajemy cukier puder, mieszamy łyżką, po czym dodajemy płynne mleko i jogurt grecki. Miksujemy mikserem, aby wszystko się połączyło. Następnie cały czas miksując dodajemy stopniowo wystudzony przecier morelowy.
    Gotową masę przekładamy do pojemnika i mrozimy przez 6 godzin, mieszając co jakiś czas łyżką.


    PORADA:
    Jeśli mrozimy je dłużej niż 6 godzin trzeba je wyjąc z zamrażalnika ok. 10 minut przed podaniem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 25 kwietnia Poproszę dwie gałki ;)
Kiedyś robiliśmy w domu lody, teraz trochę leń z nas wychodzi, a to przecież prosta rzecz.
Pycha :D
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń