Do góry

Śniadania Przepis na:

Mleko kokosowe z tapioką

Mleko kokosowe z tapioką

Autor: Julka19

Przepisów i artykułów: 9 Ocena: 55

Dodano: 01.06.2018

Odsłon: 99

Szybkie i smaczne śniadanie lub deser z sezonowymi owocami. Dobrze smakuje podany na ciepło i na zimno.

Składniki

  • Półszklanki tapioki
  • 500ml mleka kokoswego
  • 2 małe banany
  • liść bananowca
  • pół szklanki cukru trzcinowego
  • szczypta soli
  • pół limonki
1-2 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Tapiokę zalać mlekiem kokosowym, odstawić na godzinę. Po upływie tego czasu dodać cukier, liść bananowca oraz szczyptę soli i zagotować.
    Gotować na małym ogniu przez 12 – 15 minut, czyli do czasu, aż perełki tapioki staną się przezroczyste i miękkie.
    Na koniec dodać pokrojonego w plastry banana.
    Ugotowaną tapiokę przelać do małych słoiczków lub pucharków. Zostawić na kilka minut do ostygnięcia, aby delikatnie stężała i położyć do ozdoby na wierzch banana i ćwiartkę limonki.
    W sezonie można banana zastapić: truskwkami, malinami, jagodami, mango.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń