Do góry

Dania główne Przepis na:

Młoda kapusta w leczo

Młoda kapusta w leczo

Autor: Obserwator

Przepisów i artykułów: 714 Ocena: 13898

Dodano: 22.06.2017

Odsłon: 6053

Jest czas na młodą kapustę, stąd pomysł, aby przygotować ją jako a`la leczo. Jeśli pominiemy boczek i kiełbasę otrzymamy danie wegetariańskie.

Składniki

  • główka młodej kapusty- ok.400 g
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 2 cebule
  • 300 g wędzonego boczku
  • 300 g wędzonej kiełbasy
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • pół łyżeczki papryki ostrej
  • puszka pomidorów krojonych
  • sól
  • czarny pieprz
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Cebulę przekroiłem na pół, pokroiłem na talarki, paprykę pokroiłem w grube paski.
    Boczek pokroiłem w kostkę, a kiełbasę w grube plasterki.

    W szerokim garnku rozgrzałem olej, wrzuciłem boczek i kiełbasę. Smażyłem kilka minut.
    Dodałem pokrojone warzywa, smażyłem 2 minuty. Następnie dodałem syrop klonowy, zamieszałem, smażyłem ok. 10 min, aż papryka zmiękła.

    Kapustę posiekałem, dość grubo. Dodałem do warzyw razem z papryką słodką, ostrą i wędzoną, wymieszałem, dusiłem kolejne 20 minut. Na koniec wlałem pomidory, doprawiłem solą, pieprzem. Gotowałem 5 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Afrulu 25 czerwca 2017 No narobiłeś mi smaku,produkty wszystkie posiadam a więc do dzieła z małą modyfikacją...kiełbasę zastąpię mięsem z indyka. Dzięki za przepis :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń