Do góry

Dania główne Przepis na:

Młoda kapusta z boczkiem

Młoda kapusta z boczkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 178 Ocena: 2127

Dodano:

Odsłon: 10513

Wiosenny klasyk i dowód na to, że proste jedzenie jest najlepsze - młoda kapusta duszona z boczkiem, zaprawiona koncentratem pomidorowym i dużą ilością koperku. A do tego młode ziemniaczki. Wiosenny obiad idealny

Składniki

  • 5 grubych plastrów wędzonego boczku
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • 1 duża marchewka
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 główka młodej kapusty
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • pęczek koperku
  • sól, pieprz do smaku
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Boczek pokroić na kawałki. Cebulę obrać i posiekać, marchewkę obrać i zetrzeć na tarce.
    W garnku rozgrzać masło, dodać boczek i przesmażyć aż będzie rumiany, dodać cebulę i marchewkę, smażyć kila minut.
    Pokroić kapustę, dodać do garnka i smażyć kolejne 5 minut.
    Zalać kapustę wodą ( tak by jej całkowicie nie przykryła), dodać ziele i posolić.
    Gotować ok 25 minut aż kapusta zmięknie, dodać koncentrat i gotować jeszcze 5 minut.
    Doprawić solą i pieprzem, dodać koperek posiekany.
    Podawać z młodymi ziemniaczkami z wody.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń