Do góry

Dania główne Przepis na:

Młoda kapusta z boczkiem wędzonym

Młoda kapusta z boczkiem wędzonym

Autor:

Przepisów i artykułów: 220 Ocena: 1044

Dodano:

Odsłon: 129

Młoda kapusta z boczkiem wędzonym doskonale pasuje do młodych ziemniaków i -jak dla mnie- do tego zestawu mięso jest zbyteczne:)

Składniki

  • kapusta młoda 1 główka
  • boczek wędzony 20 dag
  • mąka 2 łyżki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • koperek
1-2 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Kapustę oczyszczamy z wierzchnich zwiędłych liści a następnie szatkujemy, przekładamy do garnka. Zalewamy woda tak by była przykryta. Delikatnie pieprzymy i solimy /boczek może być słony/, zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu pilnując by się nie rozgotowała.
    Boczek kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię. Podsmażamy na małym ogniu by tłuszcz się wytopił.
    Kapustę odcedzamy / ok. 150 ml płynu zostawiamy/, dodajemy do niej kawałki boczku z patelni a na wytopiony tłuszcz dodajemy mąkę ciągle mieszając podsmażamy i wlewamy małymi porcjami płyn z odcedzonej kapusty - energicznie mieszamy by nie było grudek. Zasmażkę wlewamy do kapusty z boczkiem. Mieszamy i doprawiamy do smaku. Kapustę na talerzu posypujemy posiekanym koperkiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń