Do góry

Dania główne Przepis na:

Młoda kapusta z chorizo

Młoda kapusta z chorizo

Autor: Jagodzianka17

Przepisów i artykułów: 162 Ocena: 684

Dodano: 20.04.2018

Odsłon: 93

W sezonie wiosenno-letnim co najmniej raz na dwa tygodnie jadamy klasyczny bigos z młodej kapusty. Od dawna jednak myślałam o połączeniu młodej kapusty z aromatyczną, hiszpańską kiełbasą chorizo. To dość nietypowe połączenie okazało się świetnym daniem, które pokochaliśmy od pierwszego widelca. Dodatek chorizo sprawia, że nasza Polska, młoda kapusta nabiera charakteru, a danie jest bardzo aromatyczne i wyraziste w smaku.

Składniki

  • 1 duża główka młodej kapusty
  • 400 g chorizo
  • 1 papryczka chili
  • 1 duża cebula
  • 150 ml wody
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 3 łyżki świeżego koperku
  • 2 szczypty cukru
  • pieprz cayenne
  • pieprz czarny i sól
  • oliwa
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie


  1. Do garnka wlewamy łyżkę oleju, dodajemy drobno posiekaną cebulę, papryczkę chili i smażymy. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy pokrojone w półplasterki chorizo i chwilę smażymy. Kapustę szatkujemy i wrzucamy do garnka. Dodajemy wodę (woda powinna przykryć dno garnka).
    Gotujemy do momentu, aż kapusta będzie miękka. Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy i wszystkie przyprawy. Gotujemy dalej przez 10-15 minut. Na koniec dodajemy świeżo posiekany koperek. Danie podajemy z młodymi ziemniakami lub świeżym pieczywem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń