Do góry

Dania główne Przepis na:

Młoda kapusta zasmażana z boczkiem

Młoda kapusta zasmażana z boczkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 94 Ocena: 1107

Dodano:

Odsłon: 2870

Letni, ekonomiczny obiad- młoda kapusta z zasmażką, boczkiem i dużą ilością koperku. Z jednej główki obiad dla całej rodziny. Najlepiej podać z młodymi ziemniakami.

Składniki

  • 1 główka młodej kapusty
  • 2 duże marchewki
  • 250 g boczku wędzonego
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • pęczek koperku
  • 2 łyżki smalcu
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz do smaku
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Kapustę pozbawić głąba i posiekać .
    Marchewką obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
    Przełożyć kapustę i marchewkę do garnka i lekko ugnieść.
    Dodać liście laurowe i ziele angielskie.
    Zalać całość wodą i gotować przez 30 minut.
    Boczek pokroić na kawałki podsmażyć na patelni.
    Dodać do kapusty po 15 minutach gotowania.
    Na koniec zrobić ze smalcu i mąki zasmażkę i dodać do kapusty, dobrze wymieszać.
    Doprawić solą i pieprzem, dodać pokrojony koperek.
    Podawać z młodymi ziemniakami

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 13 lipca Kapusta zasmażana pycha, no i właśnie z tymi ziemniakami :) Ja bym dodał jeszcze rybkę i jest NIEBO :D

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń