Do góry

Dodatki Przepis na:

Młode warzywa pieczone w piekarniku z sosem jogurtowo-ziołowym

Młode warzywa pieczone w piekarniku z sosem jogurtowo-ziołowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 308 Ocena: 1502

Dodano:

Odsłon: 155

Młode ziemniaki i marchewka upieczone w piekarniku podane z dodatkiem sosu jogurtowego z ziołami ogrodowymi. Smaczna przekąska, doskonałe danie jarskie lub dodatek do dań mięsnych.

Składniki

  • marchew młoda 10 szt
  • ziemniaki młode 60 dag
  • tymianek suszony 2 łyżki
  • sól do smaku
  • cukier 1 szczypta
  • olej 3 łyżki
  • cebulka młoda 5 szt
  • sos:
  • jogurt naturalny 4 łyżki
  • śmietana kwaśna 4 łyżki
  • cebula dymka 1 szt
  • szczypiorek posiekany 2 łyżki
  • koperek posiekany 2 łyżki
  • natka pietruszki posiekana 1 łyżka
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
1-2 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Młode ziemniaki i marchewki dokładnie szorujemy, płuczemy i osuszamy. Ziemniaki wkładamy do miski, dodajemy obrane młode cebulki, 2 łyżki oleju, 1 łyżkę tymianku i sól do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy by ziemniaki były natłuszczone i doprawione przyprawami z wszystkich stron. Marchewki również natłuszczamy pozostałym olejem, oprószamy pozostałym tymiankiem i szczyptą cukru i mieszamy.
    W naczyniu żaroodpornym układamy ziemniaki a obok marchewki. Naczynie powinno być na tyle duże by wszystkie warzywa ułożone były jedną warstwą /a nie jedne na drugich/.
    Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni C.

  2. Przygotowujemy sos: jogurt naturalny mieszamy z kwaśną śmietaną, dodajemy posiekaną cebulę i zioła ogrodowe: szczypiorek, koperek i natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy. Odstawiamy by smaki się przegryzły.

  3. Ziemniaki i marchewki pieczemy ok. 20-30 min /w zależności od wielkości warzyw/, następnie naczynie odkrywamy i pieczemy jeszcze ok. 10 min.
    Upieczone warzywa podajemy na gorąco z przygotowanym sosem jogurtowo-ziołowym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń