Do góry

Dodatki Przepis na:

Mlody szpinak z serkiem Gorgonzola na ziemniaczkach puree.

Mlody szpinak z serkiem Gorgonzola na ziemniaczkach puree.

Autor:

Przepisów i artykułów: 159 Ocena: 2529

Dodano:

Odsłon: 82

Szpinak wyszedl bardzo delikatny, a w polaczeniu z innymi skladnikami - przepyszny w smaku. Wraz z ziemniaczkami puree mozna pochlonac calkiem spore ilosci szpinaczku :-)

Składniki

  • mlody szpinak (Baby Spinat) 500 g dla 3; 4 osob
  • 6 zabkow czosnku (takze uzylam mlodego)
  • serek Gorgonzola 70 g
  • maslo 1 lyzka
  • Kucharek, pieprz czarny
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Czosnek obieramy, kroimy na polowki, smazymy na duzej, glebokiej patelni na lyzce masla. Dodajemy dokladnie umyte liscie szpinaku ( w calosci), podlewamy 1,5 szklanki wody, doprawiamy Kucharkiem (tylko szczypta, gdyz ser jest juz wystarczajaco slony) i zagotowujemy pod pokrywa ( ja uzywam zawsze specjalnej pokrywy do patelni z dziurkami).
    Gotujemy pod pokrywa okolo 10 minut, nastepnie odkrywamy i gotujemy nastepne 15 minut do zredukowania sie sosu. Gdy bedzie go juz niewiele, dodajemy serek Gorgonzola, polamany na kawalki i ciagle mieszamy, az sie on calkowicie rozpusci. Doprawiamy czarnym pieprzem.

    Gotowe.


    Podajemy na ziemniaczkach puree, ktore polewamy sosem wytraconym ze szpinaku.

    Smacznego!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń