Do góry

Przekąski Przepis na:

Mmmmhhoja smakowita bruschetta

Mmmmhhoja smakowita bruschetta

Autor:

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 89

Dodano:

Odsłon: 34796

Pyszna, zdrowa przystawka bądź wspaniała opcja na kolację.

Składniki

  • Chlebek bruschetta ( bądź jakiekolwiek inne pszenne pieczywo), 1 opakowanie po 5 chlebków
  • mozarella, 2 kule
  • Bardzo dojrzałe pomidory, 2 spore sztuki
  • świeża bazylia, 2 garstki
  • świeży czosnek, 3 spore ząbki
  • masło, 4-5 łyżek
  • Italian seasoning ( w Polsce zioła prowansalskie są podobne do tej przyprawy ), 2-3 łyżeczki
  • Sól i pieprz ziołowy, po szczypcie
  • oliwa z oliwek
1-2 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Przygotować masełko czosnkowe własnej roboty. Masło musi być bardzo miękkie, żeby z łatwością połączyć je z przeciśniętym przez praskę czosnkiem,ziołami, odrobiną soli i troszkę większą odrobiną pieprzu ziolowego. Wszystko dokładnie wymieszać ( jeśli masło jest twarde możemy pomóc sobie mikrofalówką, 20-30 sekund i mamy aż roztopione masełko, które z łatwością możemy wymieszać z mieszanką ziołową).

  2. Tak przygotowanym masłem smarujemy nasze pieczywo dość grubo. Następnie układamy pokrojoną w kosteczkę mozarellę i wstawiamy do piekarnika ( 180C) do momentu roztopienia sera.

  3. W tym czasie kroimy nasze dojrzałe pomidory w kostkę i mieszamy je z porwanymi w dłoniach listkami świeżej bazylii. Całość skrapiamy oliwą z oliwek i jeszcze raz mieszamy.

  4. Wyciągamy nasze bruschetty z piekarnika i układamy na nich nasze pomidory z bazylią. Zajadamy odrazu po przyrządzeniu w towarzystwie kieliszka wina ( ja lubię z pinot grigio lub inne aromatyczne,pachnące białe wino). Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Boschka 21 czerwca 2011 W Lidlu trwa tydzien wloski - wiec bruschetta kupiona;-)) tylko o mozarelli zapomnialam;( wiec smaczna, Italią pachnąca kolacyjna przeniesiona na jutro.. bedzie wg. Twojego przepisu, bo najbardziej z opisu przygotowania pasuje mi do przystawki serwowanej nam w toskańskich restauracyjkach... ehhhh ...;-)) do dzis wspominam ich smak;-))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kasikzaki 21 maja 2011 świetna przekąska, takiej wersji nie znam i na pewno wypróbuję . Jeśli chodzi o wypowiedź Alicja_Tomasz to nie masz racji. Pracuje w restauracji gdzie przyrządzamy bruschcietty na różny sposób, moja ulubiona: pokrojone na małą kostkę, papryka 3 kolory, cukinia i podsmażona. Do tego czosnek, pomidor w kostkę, dużo bazylii sól i pieprz. W pracy dodaje wcześnie przygotowany sos pomidorowy na badzie pomidorów z puszki. Na chlebek masełko, potem farsz i mozarella i do piekarnika. pale lizać
pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

JolaCapra 27 sierpnia 2010 Oczywiście, że jest to bruschetta. Bo bruschetta to we Włoszech nazwa pieczywa używanego do takich przekąsek na ciepło. Bruschetta ma różne składniki.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

izac 27 sierpnia 2010 Masz świetne przepisy. Wszystkie dodałam do ulubionych i będę je testować. Pozdrawiam :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kibi87 12 lipca 2010 wszystkie moje ulubione składniki:), właśnie robię, ale smacznie pachnie:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Alicja_Tomasz 11 lipca 2010 to nie jest bruschetta !! Według klasycznego wloskiego przepisu wystarczy połączyć pokrojone drobno pomidory z posiekaną bazylią,ząbkiem-dwoma czosnku i podlać oliwą,poczekać aż się przemaceruje i kłaść na przypieczonym chlebku :-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Pistacja 10 lipca 2010 O ile się nie mylę, bruschette można zrobić bodaj na każdym pieczywie. Ważne jest to co na niej:) Pięknie to wygląda, aż ślinianki aktywniej pracują. Widać, że film ogromnie zainspirował Cię do tej wspaniałej przystawki :) Pychota!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kuchcik2 10 lipca 2010 Napiszcie, gdzie się kupuje chlebek Bruscetta? Takie pakowane po 4 to chlebki pitta, ale to nie to samo.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

biancorossa 09 lipca 2010 Mmmm,wygląda smakowicie.Według klasycznego wloskiego przepisu wystarczy połączyć pokrojone drobno pomidory z posiekaną bazylią,ząbkiem-dwoma czosnku i podlać oliwą,poczekać aż się przemaceruje i kłaść na przypieczonym chlebku :-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń