Do góry

Desery Przepis na:

Moczka

Moczka

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 1

Dodano:

Odsłon: 1862

Wigilijna potrawa śląska. Oczywiście istnieja różne "wariacje" na jej temat ale myslę,że moja wersja będzie smakowała.

Składniki

  • pierniki - najlepiej z goplany" - glazurowane, 5 opakowań
  • piwo jasne - najepiej ''Żywiec", 5 l
  • bakalie : rodzynki. migdały - w "słupkach". orzechy, figi , morele, im więcej tym lepiej. ja daje łącznie ok. 1 kg
  • sliwki suszone, 15 dkg
> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Dzień przed Wigilią pierniki zalewam 4 l piwa. Pozostawiam na ok. 2-3 godziny aż sie rozpuszczą

  2. Zawiesinę z pierników i piwa podgrzewam ciągle mieszając, do uzyskania konzystencj gładkiego sosu. Nie gotuję!i

  3. Do tak uzyskanego roztworu wrzucam wszystkie bakalie (oczywiście pokrojone ale niezbyt drobno). Mieszam, przykrywam i pozostawiam w zimnym miejscu na noc.Nastepnego dnia jeszcze raz mieszam i rozcieczam piwem wg. potrzeb,Całośc powinna miec dość gęstą konsystencję. Podaje sie zimne, w pucharkach lub małych salaterkach.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń