Do góry

Sałatki Przepis na:

Modro kapusta

Modro kapusta

Autor: Joasia100

Przepisów i artykułów: 52 Ocena: 496

Dodano: 03.07.2016

Odsłon: 2098

Modro - czyli jaka? Czerwona, niebieska, modra - wszystko jedno. Ten przepis idealnie pasuje do rolad śląskich i klusek śląskich ale także do każdego "nieśląskiego" dania.

Składniki

  • kapusta czerwona 1 główka
  • boczek 20 dag
  • cebula 1 szt
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • ocet 10 % 1 łyżka
  • cukier 1 łyżeczka
  • przyprawa do zup w płynie kilka kropli
  • olej do smażenia boczku
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Kapustę poszatkować i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić.

  2. Boczek pokroić, przesmażyć na oleju. Cebulę pokroić.

  3. Do kapusty dodać przesmażony boczek wraz z tłuszczem, który się z niego wytopił, surową cebulę, ocet, sól, pieprz, przyprawę w płynie. Wymieszać. Podawać z roladami i kluskami (szukaj na mojej stronie) lub do dowolnego mięsa i ziemniaczków.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

snorkmaiden21 04 lipca 2016 Mam pytanie. Czy jest sposób na zastąpienie octu w modrej kapuście jeśli w domu jest osoba, która octu nawet w tak małej ilości nie może? Tzn. wiem, że sok z cytryny, ale gdzieś na forum przeczytałam, że jednak nie w tym przypadku, bo wcale nie wyjdzie prawdziwa śląska modra kapusta tylko coś w stylu i teraz nie wiem. Będę wdzięczna za instrukcje. Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bromal1 03 lipca 2016 Dziękuję za przypomnienie. Wieki nie jadłam a spojrzałam na zdjęcie i dostałam ślinotoku. Jutro modro!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń