Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Modry bigosik z jabłkami"
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 131
Polecam.
Odsłon: 765
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 106
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 131
Polecam.
Odsłon: 765
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 106
Składniki
Czas przygotowania: 70 minut, 1 porcja: 240 kcal. Cena porcji: 1,85 zł
Kapustę kiszoną odciśnij, jeśli jest zbyt kwaśna opłucz na sitku i osącz. Świeżą kapustę oczyść, wytnij głąb i poszatkuj. Marchewkę obierz, opłucz, zetrzyj na tarce o dużych otworach. Cebule i czosnek obierz, czosnek posiekaj, cebule pokrój w półplasterki.
W garnku rozgrzej olej, mieszając, zeszklij na nim czosnek oraz cebule. Kiszoną i świeżą kapustę wymieszaj z marchewką. Dodaj do cebuli z czosnkiem. Chwilę razem przesmaż. Podlej bulionem.
Dołóż listek laurowy, ziarenka ziela angielskiego oraz goździki i jagody jałowca. Wsyp kminek, tymianek oraz estragon. Całość przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień i duś pod przykryciem ok. 35 minut.
Śliwki rozmroź, osącz, potnij na kawałki. Jabłka umyj, wytnij środki z pestkami. Miąższ wraz ze skórką zetrzyj albo pokrój w kostkę. Owoce dodaj do kapusty. Duś 15 minut. Bigosik ponownie przypraw. Wymieszaj z sokiem cytrynowym.
Przed podaniem z bigosu usuń listek laurowy, ziarenka ziela, goździki oraz jałowiec.Źródło: Tina