Do góry

Dania główne Przepis na:

Mój gulasz wieprzowy

Mój gulasz wieprzowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 293 Ocena: 3596

Dodano:

Odsłon: 1037

Jest wiele przepisów na gulasze. Ja najczęściej robię w wersji podanej poniżej. Właśnie taki gulasz najlepiej smakuje mojej rodzinie. Podaję z kaszą lub ziemniakami.

Składniki

  • 70-80 dag mięsa wieprzowego z szynki lub łopatki
  • 1 czerwona papryka
  • 2 cebule
  • 1 papryczka chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 pomidory + 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego
  • 6-8 średnich pieczarek
  • kilka łyżek oleju
  • 1-2 łyżki mąki
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra i słodka, 4 kulki ziela angielskiego, 2 listki laurowe
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Paprykę, chili i pomidory umyć. Z papryki usunąć gniazda nasienne. Cebulę, pieczarki i czosnek obrać. Wszystkie warzywa pokroić. Następnie
    przełożyć je do rondla i podsmażyć nieco na oleju.

  2. Mięso umyć i drobno pokroić. Posolić i obsmażyć na oddzielnej patelni. Potem przełożyć do warzyw w rondlu. Dodać przyprawy, koncentrat pomidorowy i dusić pod przykryciem. W razie potrzeby dolać nieco wody. Całość dusić do miękkości mięsa na małym ogniu, czyli około godziny. Co jakiś czas mieszać. Na koniec dodać mąkę rozprowadzoną w wodzie. Jeszcze chwilę pogotować mieszając.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

bryssska 09 listopada 2018 U nas taki gulasz się nazywa gulaszem po węgiersku i często taki robię do placków ziemniaczanych ;-D

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń