Do góry

Dania główne Przepis na:

Mój Yorkshire pudding

Mój Yorkshire  pudding

Autor:

Przepisów i artykułów: 425 Ocena: 5952

Dodano:

Odsłon: 1117

Cudowne proste babeczki. Yorkshire pudding – potrawa kuchni angielskiej, znana i spożywana na terenie całej Wielkiej Brytanii. Na obiad i deser.

Składniki

  • 1 większe jajko
  • 1 niepełna szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • sól do smaku
  • olej
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Do wgłębienia foremek babeczkowych wlewamy sporą ilość oleju , na dnie powinna być widoczna warstwa tłuszczu. Pędzelkiem rozprowadzamy olej po foremce .
    Foremki wstawiamy do piekarnika nagrzewamy do 180 C.
    W tym czasie robimy ciasto.
    Do wysokiego pojemnika z dzióbkiem wbijamy jajko , wlewamy 1/2 mleka i dodajemy sól.
    Wszystko bardzo dobrze ubijamy. Następnie dodajemy mąkę i resztę mleka.
    Znów wszystko dobrze ubijamy ( to ważna czynność).
    Gdy blaszka będzie mocno nagrzana wyjmujemy ją i szybciutko napełniamy foremki ciastem do 3/4 ich wysokości.
    Warstwa oleju powinna skwierczeć przy nalewaniu.
    Blaszkę szybko wstawiamy znów do piekarnika na ok.25-35 min.
    Babeczki powinny podwoić swoją objętość.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń