Do góry

Desery Przepis na:

Moja szarlotka

Moja szarlotka

Autor:

Przepisów i artykułów: 70 Ocena: 869

Dodano:

Odsłon: 889

Smaczna, szybko znika z talerza, polecam

Składniki

  • Ciasto;
  • mąka pszenna 50 dag
  • masło 25 dag
  • cukier puder 1 szkl.
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • smietana 1 łyżka
  • jajka 2 szt.
  • Budyń :
  • mleko 1 litr
  • mąka pszenna 3 pełne łyżki
  • budyń śmietankowy lub waniliowy 1 szt.
  • cukier 1 szkl.
  • żółtka 2 szt.
  • Pozostałe składniki :
  • jabłka 1,50 kg
  • cynamon
> 6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Łączymy wszystkie składniki na ciasto, lekko wyrabiamy nie za długo ,dzielimy na 2 części . Jedną wkładamy do lodówki a drugą wykładamy na blaszkę / o wymiarach 33/39 cm /. Ciasto nakłuwamy widelcem. Kroimy jabłka , najlepiej w ósemki i układamy na cieście, dość gęsto , można posypać je cynamonem.

  2. Robimy budyń. Gorący wykładamy na jabłka. Z lodówki wyjmujemy 2 część ciasta , rozwałkowujemy je i przykrywamy budyń. Nakłuwamy ciasto widelcem.

  3. Pieczemy w temperaturze 180* C , przez 50 min. Smacznego .

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń