Do góry

Desery Przepis na:

Moje ciasto drożdżowe

Moje ciasto drożdżowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 78

Dodano:

Odsłon: 43541

tradycyjne ciasto na niedzielne popołudnia

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. drożdże rozrobić z letnim mlekiem, 2 łyżkami mąki i 1 łyżką cukru, odstawić na 15 min.

  2. Do miski wsypać mąkę, wlać rozczyn, ubite z cukrem jajka i wyrobić. Do ciasta stopniowo dodawać roztopione masło.

  3. Wierzch ciasta zazwyczaj posypuję kruszonką. Kruszonka - 1 łyżka masła, 2 łyżki mąki, 2 łyżki cukru. Gdy nie robię kruszonki tak jak w przypadku ciasta na zdjęciu, wierzch smaruję roztrzepanym białkiem.

  4. Do ciasta można dodać według upodobań sparzone rodzynki lub owoce np. wiśnie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

szalonooki 19 grudnia 2014 hm, wygląda jak ciasto babci z mojego dzieciństwa, tego właśnie szukałem

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń